luni, 25 februarie 2013

Exista legatura intre creier si mestecarea de guma

Mestecatul gumei, privit in trecut ca un gest vulgar, s-a dovedit a fi un exercitiu extem de util pentru activitatea creierului.

Datele unui studiu efectuat de Institutul Radiologic Stiintific al Japoniei arata ca mestecatul gumei stimuleaza gandirea si capacitatea de concentrare. Cercetatorii au mai stabilit ca si timpii de reactie ai creierului s-au imbunatatit, datorita gumei de mestecat noteaza The Independent, citat de ziare.com.

O posibila explicatie pentru efectul benefic al mestecatului gumei asupra creierului ar fi legata de cresterea fluxului sanguin cerebral. Conform altor teorii, imbunatatirea activitatii cerebrale este legata de secretia unei cantitati mai mari de insulina, care stimuleaza zonele cerebrale legate de memorie si concentrare.

Pentru a ajunge la aceste rezultate au fost create doua grupe de voluntari. Intr-o grupa au fost inclusi cei care mestecau guma, iar in cealalta cei care nu se ocupau cu aceasta indeletnicire. Toti voluntarii au fost supusi unor serii de teste. In timpul experimentului, participantilor le-a fost scanat creierul, pentru a se stabili care zona a acestuia este cea mai activa.

Cercetatorii au descoperit ca barbatilor si femeilor care mestecau guma le-au fost de ajuns 493 milisecunde pentru a reactiona la stimuli, in timp ce acelora care nu mestecau guma le-au trebuit 545 milisecunde. Scanerul cerebral a aratat, in acelasi timp, ca activitatea cerebrala a fost mai mare in zonele responsabile pentru miscare si concentrare.

"Descoperirea ca timpii de reactie se imbunatatesc este reala. Nu putem, insa, preciza cu exactitate ce determina aceasta imbunatatire. Este posbil ca aceasta sa reduca stresul sau sa se intample altceva mult mai important", a spus profesorul Andy Smith de la Universitatea din Cardiff, un recunoscut specialist in domeniu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu