duminică, 24 februarie 2013

Yoga e buna pentru minte si suflet

Mai mult decat o tehnica fizica, yoga este un sistem de viata care il poate duce pe individ, prin etape succesive, la un grad inalt de perfectiune fizica si psihica. Originar din India, unde era practicat de acum 4000 de ani, yoga se raspandeste din ce in ce mai mult si in Europa. Tehnicile sale folosesc mijloace cu precadere fizice pentru a perfectiona psihicul si tehnici mentale pentru a influenta pozitiv fizicul. Dintre diferitele etape prevazute de yoga pentru a atinge perfectiunea, exercitiile fizice (pozitii specifice ale corpului, numite asana), tehnicile de respiratie, concentrarea si meditatia apar ca fiind cele mai potrivite pentru stilul de viata occidental. Exercitiile yoga, prin coordonarea miscarii corporale cu respiratia, favorizeaza refacerea circulatiei energetice, cu beneficii organice si functionale, cum ar fi:
- revenirea la o stare de relaxare mentala
- diminuarea starilor de agitatie si de tensiune
- imbunatatirea functionala a sistemelor: circulator, endocrin si neurovegetativ.
Pentru executarea corecta a pozitiilor yoga trebuie respectate cateva reguli:
- exercitiile vor incepe la cel putin trei ore dupa masa, iar intestinul si vezica trebuie sa fie goale
- hainele sa fie lejere, fara nimic care sa incomodeze vreo parte a corpului
- se va mentine o intensa concentrare mentala
- se va evita contactul cu suprafete de lucru acoperite cu plastic care nu ar permite reincarcarea energetica a corpului
- in timpul executarii exercitiilor, miscarile trebuie sa fie lente, armonioase si constiente, in timp ce respiratia va fi coordonata cu miscarea corpului.
Organismul isi recapata prin practicarea regulata a tehnicilor yoga o conditie optima pe care pielea o exteriorizeaza rapid, dobandind un aspect mai proaspat si luminos, expresie a unei innoiri reactivate a celulelor epidermice.
Respiratia yoga
Respiratia yoga (pranayama) reincarca organismul nu numai cu oxigen, ci si cu prana, adica energie vitala. Prin intermediul acestei tehnici, persoana respectiva devine constienta de respiratia sa, ale carei momente trebuie sa fie prezente clipa de clipa in mintea sa: in timpul fazei de inspiratie se introduc oxigen si energie vitala, in faza expiratiei sunt eliminate anhidrida carbonica si factorii negativi atat fizici cat si mentali. Aceasta respiratie este de tip diafragmatic. Yoga ne invata intr-adevar, sa ne controlam muschii abdomenului, astfel incat diafragma sa apese pe organele interne, favorizand descarcarea circulatiei abdominale. Yoga prevede si alte tipuri de respiratie, utilizate pentru a obtine anumite rezultate, de exemplu, respiratia cu nari alternate, care impune inspiratia pe o nara si expiratia pe cealalta, tehnica prin care se stabilizeaza functiile neurovegetative.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu